Ken je als bedrijf het probleem dat je lading niet goed vast bleek te zitten en is verschoven of beschadigd? Dan wordt het tijd om eens opnieuw te kijken naar de manier van inpakken en je materialen! Hoe maak jij je lading vast, en wat gebruik je daarvoor? Het kan zijn dat er simpelweg een niet juiste techniek is gebruikt, maar het kan ook zijn dat je lading om andere materialen vraagt.
Verschillende omsnoeringsbanden
Met een omsnoeringsband kun je je lading stevig en langdurig op een pallet bevestigen. Ze zijn één van de meest gebruikte verpakkingsmaterialen en je ziet ze dan ook veelvuldig terugkomen in vrijwel elk magazijn. De meest voorkomende soorten omsnoeringsband zijn; polypropyleenband, polyesterband, PET band en staalband. Maar, hoe kies je de juiste band voor jouw type lading?
Zo kies je de juiste band
- Polypropyleenband wordt ook vaak afgekort als PP band. Dit is de meest voorkomende variant om je pallets goed in te pakken. PP band is zo populair omdat je er zowel handmatig als machinaal mee kunt werken, ook is het lekker lichtgewicht en daarnaast ook nog eens vrij voordelig. In veel gevallen volstaat dit type omsnoeringsband prima. Zo wordt het veel gebruikt voor het insnoeren van losse pakketjes en worden er lichtere, kleine pallets mee ingepakt.
- Polyesterband is als het ware de verzamelnaam van alle soorten textielband en composietband. Deze banden zijn zeer sterk en hebben daarnaast ook de eigenschap dat ze erg flexibel zijn. Hierdoor zijn ze extra makkelijk om mee te werken. Daarnaast is zowel textielband als composietband lekker elastisch, vochtbestendig en kunnen goed tegen temperatuurverschillen. Ook is dit type band altijd weer na te spannen. Door de eigenschappen van dit type band wordt het product veel gebruikt bij pallets die zwaarder of bijvoorbeeld oneven zijn. Composietband is voorzien van een extra polymeer coating. Hierdoor zal dit type band zeker niet scheuren bij scherpe hoeken of randen. Werk jij bijvoorbeeld met staal, tegels of stenen? Dan is composietband ideaal voor jou!
- PET band is van zeer sterke kwaliteit. Het wordt veelal als vervanger voor staalband gebruikt. In tegenstelling tot staalband rekt dit type band wel mee en kan zo schokken beter opvangen. Ook hebben deze omsnoeringsbanden een betere impact op het milieu aangezien ze gemaakt zijn van gerecyclede PET flessen. Je spant ze met stevige zegels of gespen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een elektrische spanner.
- Tot slot is er nog staalband. Dit wordt geadviseerd voor de meest zware ladingen. Denk aan zware ladingen van beton, stenen of staal. Bij staalband is het zeer belangrijk dat de lading niet te veel rekt of juist krimpt!