Reizen

Laat je vaccineren als je op reis gaat: hier lees je waarom

Reizen kan een opwindende ervaring zijn, omdat je hierdoor nieuwe plaatsen kunt ontdekken, nieuwe mensen kunt ontmoeten en onvergetelijke herinneringen kunt creëren. Het is echter belangrijk om voorbereid te zijn op eventuele gezondheidsrisico's die gepaard kunnen gaan met reizen naar verschillende delen van de wereld. Een van de meest effectieve manieren om jezelf tegen bepaalde ziekten te beschermen, is door je te laten vaccineren. In deze blog bespreken we welke vaccinaties je nodig hebt op reis en waarom ze essentieel zijn.

Waarom zijn vaccinaties belangrijk voor reizigers?

Wanneer u naar verschillende delen van de wereld reist, kunt u worden blootgesteld aan ziekten die in uw eigen land niet voorkomen. Door je te laten vaccineren voordat je op reis gaat, kun je voorkomen dat je ziek wordt, en het kan ook de verspreiding van deze ziekten naar andere mensen voorkomen. Bovendien stellen sommige landen bepaalde vaccinaties als voorwaarde voor binnenkomst. Het is daarom belangrijk om voor je reis de vaccinatie-eisen te onderzoeken van het land dat je van plan bent te bezoeken.

Welke vaccinaties heb je nodig op reis?

Welke vaccinaties u nodig heeft op reis, hangt af van verschillende factoren, waaronder uw bestemming, de duur van uw reis, uw leeftijd en gezondheidstoestand. Hier zijn enkele van de meest voorkomende vaccinaties die worden aanbevolen voor reizigers:

Hepatitis A en B

Hepatitis A en B zijn virale infecties die kunnen worden overgedragen via besmet voedsel en water. Deze infecties kunnen leverschade en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Als je naar een regio reist waar hepatitis A en B veel voorkomen, is het aan te raden je te laten vaccineren.

Gele koorts

Gele koorts is een door muggen overgedragen virale infectie die ernstige ziekte en zelfs de dood kan veroorzaken. Deze infectie komt veel voor in delen van Afrika en Zuid-Amerika. Als u naar een regio reist waar gele koorts heerst, kan het zijn dat u voor binnenkomst een vaccinatiebewijs moet kunnen tonen.

Malaria

Malaria is een parasitaire infectie die wordt overgedragen door de beet van geïnfecteerde muggen. Deze infectie kan koorts, koude rillingen en andere symptomen veroorzaken. Als u naar een regio reist waar malaria heerst, wordt u mogelijk geadviseerd om antimalariamedicijnen te gebruiken en insectenwerende middelen en klamboes te gebruiken.

Mazelen, bof, rubella en DTP prik (BMR)

Mazelen, bof en rubella zijn virale infecties die zeer besmettelijk zijn. Deze infecties kunnen koorts, huiduitslag en andere symptomen veroorzaken. Als u niet bent gevaccineerd tegen deze infecties of deze niet eerder heeft gehad, is het raadzaam om u te laten vaccineren voordat u op reis gaat.

Influenza

Influenza, ook wel griep genoemd, is een virale infectie die koorts, hoesten en andere symptomen kan veroorzaken. Als u tijdens het griepseizoen reist of naar een regio waar de griep heerst, is het raadzaam om u te laten vaccineren.

Geef een reactie